6x inspiratie voor je gevel

Don’t judge a book by its cover” is een algemeen bekend gezegde. Voor je woning gaat dit echter niet op. De gevel is het visitekaartje van je woning en verdient daarom de nodige aandacht. Welke stijl spreekt je aan? Welke materialen zijn goed te onderhouden en bovendien duurzaam? En wat zijn de isolatiemogelijkheden? We doorlopen graag met jou enkele mogelijke gevelstijlen.

#1 De klassieker: baksteen

We starten met de klassieker der klassiekers, eentje die het altijd goed doet: de goede oude baksteen. Maar vergis je niet: deze klassieker evolueert even snel in eigen soort als dat er alternatieven op de markt komen. De typische rode baksteen van weleer heeft er de laatste decennia heel wat broertjes en zusjes bijgekregen. Niet alleen de kleur, ook het formaat, de manier van metselen/verlijmen en het type voeg evolueren mee.

#2 De turnover: steenstrips

De laatste jaren wordt de renovatiemarkt steeds meer gedomineerd door steenstrips. Steenstrips lijken op bakstenen, maar zijn dunnen stroken baksteen of kunststof die op de gevel worden verlijmd. Houd je wel van het uitzicht van bakstenen, maar heeft je huidige bakstenen gevel een makeover (esthetisch en isolerend) nodig? Kies dan steenstrips in combinatie met isolatie om de authenticiteit van je woning te behouden. Het voordeel? De plaatsing gebeurt relatief snel, weinig ruimteverlies en ideaal in combinatie met isolatie. Het nadeel? Niet de goedkoopste optie.

#3 De tijdloze: sierpleister

Vandaag ongetwijfeld de meest gekozen gevelafwerking op de renovatiemarkt: sierpleister of crépi. Niet alleen de prijs-kwaliteitverhouding is interessant, je woning ondergaat in no time een metamorfose en de pleister biedt een goede bescherming voor je woning, vooral in combinatie met isolatie. Met crépi kan je bovendien alle kanten uit en alle stijlen aan, maar bovenal krijgt je woning een tijdloze look. Ga je voor een strakke look, kies dan een gladde pleister. Wens je een landelijke uitstraling? Overweeg dan ook eens een wat ruwere korrel. Crépi is bovendien verkrijgbaar in meer dan 800 kleuren, voor elk wat wils dus!

Lees alles over onderstaande renovatie van Homelior met sierpleister hier.

#4 De natuurlijke: hout

Wil je je woning een natuurlijke uitstraling geven? Dan staat een houten gevelbekleding met stip op nummer 1. De horizontale of verticale latten worden aan je gevel gemonteerd, bij voorkeur bovenop een isolerende laag. Hiervoor heb je de keuze uit zachte of harde houtsoorten. De zachte houtsoorten (spar, witte den, ceder, rode den, lariks) zijn gevoeliger dan hun harde tegenhanger. Harde houtsoorten (afzelia, padoek, merbau, iroko) zijn harder door hun grotere dichtheid. Houd er rekening mee dat – omdat hout een natuurlijk materiaal is – de kleur na verloop van tijd zal vergrijzen en pas na een aantal jaren zal stabiliseren. De kleur verandert echter niets aan de stevigheid van het hout.

Een renovatie van Homelior waarbij de klant koos voor houten gevelbekleding (ceder):

#5 De doordachte: gevelbeplating

Wens je net dat tikkeltje meer? Denk dan eens aan gevelbeplating. Daarbij heb je de keuze uit metalen beplating (aluminium, inox, zink of koper), PVC-elementen met een hout- of betonlook of vezelcementplaten. De platen kunnen naast materiaal en kleur, ook verschillen in grootte: platen, sidings, leien, … Het grote voordeel van gevelbeplating? Het vergt weinig onderhoud en gaat lang mee.

Een renovatie van Homelior waarbij de klant koos voor gevelbeplating (vezelcementplaten):

#6 De durver: een combinatie

Natuurlijk kan je ook verschillende materialen gaan combineren? Denk bijvoorbeeld aan gevelbeplating en crépi. Door te combineren, maak je van je gevel een interessant geheel. Houd echter steeds ook het type raamkozijnen en de dakrand in het achterhoofd: ook dit moet bij de nieuwe stijl passen.

Lees alles over onderstaande renovatie van Homelior met een combinatie van materialen (sierpleister (crépi) en gevelbeplating (rockpanel)) hier

Ook je gevel renoveren? Homelior helpt je graag op weg! Info en contact: www.homelior.be.

-mvh