Renoveren met kinderen. Zo pak je het aan.

Is je woning aan een opfrissingsbeurt toe? Of heb je met het gezin net die droomwoning aangekocht, maar komt er nog wat werk bij kijken? Allemaal leuke vooruitzichten, maar hoe houd je het leefbaar met kinderen? Met deze tips wordt renoveren met kinderen kinderspel.

#1 Safety first

Met stip op 1: safety first! Hoewel een werf voor kinderen ongetwijfeld een interessant speelterrein lijkt, wil je toch voorkomen dat ze de volwassenen gaan kopiëren. Wees daarom waakzaam, houd steeds een oogje in het zeil als er kinderen aanwezig zijn op de werf. Zorg bovendien voor een veilige werf: berg die slijpschijf op na gebruik, houd kinderen überhaupt uit de buurt eens in gebruik en laat geen nagels of schroeven rondslingeren. Denk ook aan de oren van zowel jezelf als van de allerkleinsten: draag steeds oorbescherming, maar houd kinderen vooral uit de buurt bij veel lawaai zoals afbraak- en slijpwerken.

#2 Betrek je kinderen

Neem je je kinderen mee naar de werf? Laat ze dan op verantwoorde wijze meehelpen met de klussen die je zelf zal uitvoeren. Kleuters houd je bezig met speelgoedgereedschap, de iets ouderen kunnen al helpen met het aanreiken van werkgerief of met opruimen, tieners kunnen dan weer meehelpen met de kleine klussen en de schilderwerken. Zo wordt het al snel een familieproject en is iedereen betrokken.

#3 Durf hulp vragen

Uiteraard is het niet altijd aangewezen om kinderen mee te nemen naar de werf. En weet dat je er ook niet alleen voor staat. Durf daarom om hulp te vragen of aangeboden hulp te accepteren. Glimlach eens lief naar de bomma of regel een playdate met de kindjes van je beste vriend(in). Je doet er de kinderen, jezelf en je familie/vrienden ongetwijfeld een groot plezier mee.

#4 Maak tijd voor elkaar

Kruip op tijd eens vanonder het stof en maak tijd voor elkaar. Kinderen hebben nood aan en recht op aandacht, structuur en ontspanning. Zorg daarom voor jezelf en voor elkaar en neem op tijd een korte break. Plan met het hele gezin een uitstapje of laat 1 ouder verder werken, terwijl de andere ouder de kinderen meeneemt voor een dagje plezier.

#5 Netheid en structuur voorop

Probeer de dagelijkse structuur aan te houden, ook tijdens de verbouwingen. Kinderen voelen stress aan en geraken zo al snel uit hun gewone doen. Zorg er dus voor dat het eten op het gebruikelijke uur op tafel staat, blijf hen helpen bij hun huiswerk en zorg voor een algemene structuur. Probeer de woning – als je er blijft wonen – bovendien net te houden. Zo houd je het veilig voor de kinderen, zorg je voor rust en bewaar je het overzicht.

Meer tips of advies nodig? Renovatieplannen? Homelior helpt je graag op weg! Info en contact: www.homelior.be.

-mvh