Thuiswerk de toekomst? Tips voor de renovatie van je home office

Steeds meer werknemers zijn vragende partij. Ook organisaties besparen er flink wat kantoorruimte mee. Thuiswerk zit in de lift. Hoe behoud je die work-life balance als je voortaan deels van thuis werkt? Ga je verbouwen? Houd dan rekening met deze nieuwe manier van werken en bereid je woning er op voor. Homelior deelt de beste tips voor een ‘home office’.

#1 Kies voor een glazen wand

Het liefst van al werk je aan de eettafel te midden van het wild gejoel van de kinderen. Zo ben je toch betrokken bij het gezinsleven. Helaas blijkt dit in de praktijk niet de verstandigste keuze. De afleiding zal al snel te groot zijn. Wil je toch betrokken blijven bij het gezinsleven, mits toch de opperste concentratie (lees: zonder het geluid)? Overweeg dan een home office met glazen wand. Je ziet de koters ravotten, maar hoort ze niet. Win-win toch? Bovendien geeft het glas een open gevoel en wordt je werkplek een verlengde van de leefruimte.

#2 Maak een aparte werkplek

Ben je nog steeds afgeleid door de kinderen die in het rond springen zelfs al hoor je ze niet? Overweeg dan een aparte werkplek. De meest efficiënte oplossing. Bovendien houd je werk en privé op deze manier het gemakkelijkst gescheiden.

#3 Zorg voor goede verlichting

Zorg voor voldoende daglicht. Niet alleen werkt het motiverend, daglicht geeft ook energie. Fel zonlicht kan je dan weer dimmen met een zonnewering of een folie op het raam die het felle zonlicht diffuus maakt. Is er geen of onvoldoende daglicht? Gebruik dan kunstlicht: bij voorkeur koel, wit licht, wat ideaal is voor een werkruimte.

Richt je de zolder in als werkruimte? Overweeg dan de plaatsing van dakvensters voor extra daglicht.

#4 Voorzie voldoende stopcontacten

Wie kent het niet? Te weinig stopcontacten hebben. Ga je renoveren? Denk dan altijd aan het aantal stopcontacten dat je zal nodig hebben. Voor een werkplek is dit eens zo belangrijk. Voorzie ook de aansluiting voor internet (en misschien zelfs voor een vaste telefoon).

#5 Zorg voor voldoende opbergruimte

Correct, we hebben steeds minder nood aan kastruimte vol archiefdozen nu alles digitaal gebeurt. Toch is het handig om voldoende opbergmogelijkheden te voorzien in je home office. Richt je de zolder als bureau in? Gebruik dan de volledige ruimte onder het schuine dak om kastruimte te maken. Is de ruimte eerder beperkt van oppervlakte? Denk dan in de hoogte.

#6 Add a touch of green

Wist je dat kleuren een psychologisch effect kunnen hebben? Denk dus goed na voor je de bureauruimte knalrood verft.

Zo heeft rood een dominant effect. Blauw werkt al snel deprimerend (maar ook kalmerend). Geel kan erg vermoeiend zijn, maar reflecteert wel mooi het licht. Oranje werkt stimulerend. Groen biedt rust bij vermoeidheid of stress en bevordert de concentratie. Bruin zorgt voor rust, maar weerkaatst weinig licht. Wit reflecteert licht goed, maar té wit kan al snel vermoeiend werken. Zwart oogt erg zwaar en slorpt het licht op. Als accentkleur past het echter in elk interieur.

Een accentmuur in fris groen blijkt dus de optimale energie- en concentratiebooster te zijn. Voeg daar nog een levendig plantje bij en je bent helemaal klaar om aan de werkdag te beginnen!

Home office inrichten of renoveren? Homelior helpt je graag verder: van advies tot uitvoering van de werken! Info en contact: www.homelior.be.

-mvh