7 tips voor meer daglicht in huis

Daglicht. Het doet leven, het is gezond, het is duurzaam en het fungeert als onze natuurlijke GPS. Hoe haal je nu dat natuurlijke licht tot diep in huis? Hoe laat je elke ruimte maximaal meegenieten van gratis licht? Laat elk interieur stralen met onze 7 tips voor meer natuurlijke lichtinval.

#1 Inplanting & afmetingen ramen

Wil je veel lichtinval? Dan zijn grote raampartijen een logische keuze. Houd er dan wel rekening mee dat direct binnenvallend zonlicht op een warme zomerdag je woning behoorlijk kan opwarmen. Mogelijke oplossingen hiervoor zijn zonneschermen, een dakoversteek of natuurlijke zonneblockers zoals bomen. Ook de inplanting van de ramen draagt bij tot het natuurlijk comfort: ramen langs de noordkant zorgen voor een diffuser licht, aan de zuidkant voor een direct zonlicht. Dat is de reden waarom slaapkamers zich vaak aan de noordkant bevinden.

Ontwerp Arne Segers Architectuur BVBA:

#2 Vide

Zo sluiten we naadloos aan bij lichtinval via een vide. Er heerst een trend van grote raampartijen die zich uitstrekken over 2 of meer verdiepen. De vide (= een open ruimte tussen 2 verdiepen) laat het natuurlijk licht overvloeien van het ene naar het andere verdiep en laat toe het zonlicht vanop hoogte binnen te trekken. Bovendien geeft een vide iets erg ruimtelijks aan je woning. Alleen maar positiefs dus die vide? Helaas niet. Via de open ruimte worden zowel geluiden als warmte doorgegeven. Warme lucht stijgt en verlaat de ruimte via de vide. Ook geluid circuleert sneller door de woning.

Vide - Reynaers Aluminium:

#3 Patio

Een patio – ofwel een open binnentuin - zorgt voor natuurlijk licht middenin je woning. Je offert er dan wel een deel van de bewoonbare oppervlakte voor op, maar je krijgt er natuurlijk daglicht, groen en een zeer ruimtelijk effect voor in de plaats. Bij mooi weer zet je de patio open en kan je er zalig relaxen terwijl je de woning natuurlijk verlucht.

Ontwerp Arne Segers Architectuur BVBA:

#4 Dakvenster

Een dakvenster (vaak gekend onder de merknaam Velux) is een ideale oplossing voor zolders en leefruimtes onder een hellend dak. De regel is: hoe hoger geplaatst, hoe meer natuurlijk licht je binnen trekt. Dakvensters zijn een relatief snelle en goedkope oplossing en kunnen zonder melding of vergunning geplaatst worden.

Dakvenster - Velux:

#5 Lichtkoepel & platdakvenster

Heb je een plat dak? Dan kan je de tegenhanger van een dakvenster plaatsen: een lichtkoepel. Dit is een bolvormige koepel waarmee je licht in de woning trekt. Wens je diffuus licht? Kies dan voor een opale uitvoering. Wens je ook te kunnen verluchten? Kies dan voor een opengaande koepel in plaats van een vaste koepel. Die kan je elektrisch bedienen. Een variant op de lichtkoepel is het platdakvenster: eveneens ontworpen voor en plat dak, maar dan een vlakke glasplaat in plaats van bolvormig. Wist je zelfs dat er platdakvensters zijn die beloopbaar zijn? Handig als het plat dak ook dienst doet als dakterras!

Platdakvenster - Velux:

#6 Lichtstraat

Een lichtstraat is een gedeeltelijk glazen dak dat bestaat uit verschillende glasdelen. Door de locatie van de lichtstraat en de helling slim te bepalen, kan er extra daglicht de woning binnenvallen. Zo kan je de lichtstraat als een ‘lessenaarsdak’ tegen de achtergevel van het hoofdgebouw bouwen. Op die manier leid je het daglicht tot middenin de woning.

Lichtstraat - Luxlight:

#7 Lichttunnel

Een lichttunnel is een koker die zowel in platte als in hellende daken kan geplaatst worden. Het is een mooie oplossing voor ruimtes waar het (in eerste instantie) niet mogelijk is om daglicht te krijgen. De lichttunnel vangt het buitenlicht op met een koepel, transporteert het vervolgens via een reflecterende buis en verspreidt het in de kamer. Fel of weinig licht speelt hier geen rol. De lichttunnel is zo ontwerpen dat het licht optimaal weergegeven wordt.

Lichttunnel - Velux:

Wil je ook meer licht in huis? Homelior helpt je graag verder: van advies tot uitvoering van de werken! Info en contact: www.homelior.be.

-mvh