Gastblog: Hoe blijf ik zen tijdens mijn verbouwing?

Bij verbouwen komt heel wat kijken. Vaak ook stress. Gastblogster en psychologe Elke Van Hoeck van Groepspraktijk Den Berg deelt haar beste tips om deze stress om te zetten in positieve energie.

Verbouwen brengt een heleboel geregel – en vaak ook meer spanningen dan gewoonlijk – met zich mee. Met onderstaande tips begin je op een gezonde manier aan het verbouwen van je droomwoning.


Zen vóór de verbouwingen

Wees realistisch en leg je verwachtingen niet té hoog! Een goede planning van timing en budget kunnen heel wat stress besparen:

  • Bereken hoeveel tijd je wilt spenderen aan je verbouwingen en bouw een zekere marge in. Slecht weer bij dakwerken en andere onvoorziene omstandigheden kunnen onverwachts roet in het eten gooien. De marge in je planning zorgt ervoor dat dit niet onoverkomelijk hoeft te zijn.
  • Bepaal je budget en bouw ook hier wat reserve in. Bij de keuze van materialen kan het gebeuren dat je toch halsoverkop verliefd wordt op die net iets duurdere tegel. Het zou jammer zijn om die liefde aan je te laten voorbij gaan. Je bouwt tenslotte aan je droomwoning.
  • Durf hulp te vragen. Zo hoef je niet alles alleen te dragen. Het is helemaal normaal dat je geen expert bent in verbouwingen. Laat het bouwtechnische deel over aan specialisten. Zo heb jij meer tijd voor het kiezen van de keuken- of badkamermeubelen.


Zen tijdens de verbouwingen

Blijf je ervan bewust dat je leven om meer draait dan enkel de verbouwingswerken. Je bent naast bouwheer ook werknemer, partner, vriend(in), ouder, kind,…

Verbouwingswerken betekent werken. Om een goede balans te bewaren is het ontzettend belangrijk om te beseffen dat er naast inspannen, ook zoiets bestaat als ontspannen. Gun jezelf een time-out van alle drukte en plan regelmatig een dagje rust in. Ga eens lekker uit eten met je hubby/wifey. Boek een afspraak voor die zalige massage! Spring in je auto en ga een dagje uitwaaien aan zee. Als het jou maar deugd kan doen en je de kans geeft om te herbronnen.

Zonder zelfzorg kan je je batterijen niet opladen. En het is net die energie die je nodig hebt om je droomwoning te kunnen verbouwen. Een win-winsituatie als je het mij vraagt!


Over onze gastblogster

Elke Van Hoeck is klinisch psychologe en psychotherapeute bij Groepspraktijk Den Berg in Wolvertem (Meise). Ze begeleidt er (jong)volwassenen bij alle soorten klachten, zoals stress- en spanningsklachten, angst, communicatieproblemen, depressie en eenzaamheid. Heb je zelf nood aan een gesprek? Neem dan gerust een kijkje op www.groepspraktijkdenberg.be voor meer informatie.

Weetje: Homelior bouwde Groepspraktijk Den Berg om tot diens huidige vorm. Foto’s van het resultaat vind je hier.