Hoe je renovatie of verbouwing financieren?

Een energiezuinige verwarmingsketel, de zolder inrichten en het dak renoveren, nieuwe ramen of een nieuwe badkamer? Het is zover. Je hebt beslist je woning te renoveren. Het dromen is begonnen, maar wat met de financiële kant? Maak je je spaarpot leeg of kies je voor een renovatielening? Homelior zet de mogelijkheden op een rijtje.

#1 Eigen spaarpot

Heb je over de jaren heen een mooi centje kunnen sparen? Dan kan je dit (gedeeltelijk) aanwenden om de verbouwingen te financieren. Je betaalt in dat geval geen dossierkosten noch rente. Houd er dan wel rekening mee dat je buffer wegvalt. En calculeer steeds zo’n 15% reserve in je renovatiebudget.

#2 (Heropname) hypothecair krediet

Gebruik je liever niet je spaargeld voor je renovatieproject? Dan kan een hypotheeklening de oplossing zijn. Heb je nog geen hypothecair krediet lopen, dan kan je een nieuwe afsluiten. Fiscaal kan dit voordelen hebben, maar gezien er nogal wat kosten bij komen kijken (notaris- en dossierkosten), wordt deze manier van lenen voornamelijk toegepast bij grote bedragen.

Heb je al een hypothecair krediet afgesloten? Dan kan je een heropname overwegen. Bij een heropname kan je een deel van het kapitaal dat je al hebt terugbetaald van je hypothecair krediet opnieuw lenen. Het grote voordeel hierbij is dat je geen extra notariskosten meer betaalt omdat je in het verleden al een woonkrediet hebt afgesloten. De voorwaarden kan je wel opnieuw negotiëren.

#3 Renovatielening

Een renovatielening, ook wel een lening op afbetaling genoemd, is eveneens een interessante optie. Hierbij betaal je maandelijks een vast bedrag aan een afgesproken rentevoet af. Deze lening kan je bovendien aangaan zonder hypotheek en dus zonder extra kosten (dossier- en notariskosten). Het nadeel van deze lening is dat de rentevoet doorgaans hoger ligt.

#4 Energielening

Voor bepaalde energetische ingrepen kunt u een energielening verkrijgen. Vanaf 2019 kan echter enkel iemand uit de kwetsbare doelgroepen nog een energielening verkrijgen voor een woning die hij/zij verhuurt of bewoont.

#5 Premies & subsidies

Heb je renovatieplannen? Ga dan steeds op voorhand na of je in aanmerking komt voor premies en subsidies. Het zijn voordelen die je veel geld doen besparen en ze worden aangeboden door de verschillende overheden, de netbeheerders, de gemeenten en de provincies. Op Premiezoeker.bekan je nagaan op welke premies of subsidies je recht hebt.

En jouw verbouwing?

Zoals je ziet, zijn er tal van mogelijkheden om je verbouwing te financieren. Kies daarom de financiering die het beste past bij jouw renovatieproject of financiële situatie. Eens de financiering rond is, waken we bij Homelior over jouw renovatiebudget en leiden we de verbouwing in goede banen. Info en contact: www.homelior.be.

-mvh