Je zolder inrichten: tips & tricks

De tijd waarin een zolder louter als opslagplaats werd gebruikt, is intussen lang voorbij. Steeds vaker ondergaat de hoogste ruimte van de woning een grondige renovatiebeurt. Maar… wat zijn de mogelijkheden? Waarmee houd je best rekening? En hoe tover je die kille plek onder het dak om tot een sfeervolle kamer? We helpen je graag op weg met deze tips & tricks!

Bepaal de nieuwe bestemming

Is de tijd aangebroken om je zolder een nieuwe invulling te geven? Denk dan goed na over de mogelijkheden en doe online inspiratie op. Stijgt de master bedroom een verdiep? Of wordt de zolder opgedeeld in kinderkamers? Misschien wil je je talent verder ontwikkelen in een nieuwe hobbykamer? Of krijgen de kinderen een leuke studeer- of speelkamer?

Elke m² benutten

Eens de nieuwe bestemming bepaald is, kan je beginnen nadenken over de indeling. Komen er scheidingswanden? Werk je de schuine dakkanten af tot in het punt van het dak? Of benut je die – anders verloren – ruimte door er inbouwkasten te plaatsen? Ga je voor een groots gevoel en kies je voor een afwerking tot in de nok? Of plaats je een vals plafond met extra versteviging waarop je de valiezen kan stockeren? Misschien is er wel ruimte voor een gezellige mezzanine?

Inspecteren & isoleren

Nu de zolder nog niet afgewerkt is, heb je de kans om het dak grondig te inspecteren. Is de dakconstructie in orde? Is er houtrot of houtworm te bespeuren? Voorkom hete zomers en koude winters door je dak vervolgens grondig te isoleren.

Let there be (day) light!

Tover die muffe, donkere zolder om tot een lichtrijke leefruimte door licht binnen te trekken. Dit kan je door een dakvenster of een dakkapel te plaatsen. Het voordeel van de eerste? Veel licht en te plaatsen zonder vergunning. Het voordeel van de tweede? Veel licht en extra bewegingsruimte want je bouwt de zolder een stukje uit. Hiervoor dien je wel een vergunning aan te vragen.

Een vaste trap

Toen de zolder enkel gebruikt werd als opslagplaats, was die uitschuiftrap wellicht voldoende om 1x per jaar te bestijgen. Nu de zolder ingericht is en vaker wordt gebruikt, is een vaste trap ongetwijfeld een meerwaarde voor je woning. Denk goed na over de positie: kan de trap recht boven de trap naar het eerste verdiep komen, dan heb je de ideale oplossing gevonden. Wanneer dit niet mogelijk is, zijn er gelukkig tal van alternatieven, zoals een wenteltrap of een (deel van een) kamer gebruiken om de trap te laten aanzetten. Laat de nieuwe trap vervolgens netjes aansluiten op de nieuwe vloerafwerking: laminaat, (klik)vinyl, kurk of één van de vele andere mogelijkheden.

Elektriciteit & andere technieken

Denk tot slot ook op tijd na over de technieken. Waar komen de stopcontacten en lichtpunten? Misschien werk je graag met sfeervolle LED-spots, ingebouwd in het vals plafond? Komt er een badkamer? En welke verwarming komt er? Houd dan rekening met extra leidingen en watervoorzieningen.


Ook je zolder renoveren? Homelior helpt je graag verder: van opstelling van de plannen tot uitvoering van de werken! Info en contact: www.homelior.be.

-mvh