Je woning uitbreiden met een aanbouw? Zo begin je eraan.

“In ons kot blijven” tijdens corona… het heeft heel wat Vlamingen met een baksteen in de maag aan het denken gezet. Plots bleek de gezinswoning te klein om 24/7 in samen te leven of miste je een aparte home office. Bij Homelior merkten we de afgelopen periode een grote stijging in het aantal aanvragen voor aanbouwen en uitbreidingen van woningen. We zetten daarom graag de feiten en tips voor jou op een rijtje.

De regels?

Begin je te dromen van een aanbouw aan je woning? Dan is het belangrijk om eerst te weten wat kan en mag. Heb je een bouwvergunning nodig? Of volstaat een melding? Is de medewerking van een architect verplicht? Op Vlaams niveau zijn er allerhande regels uitgewerkt voor het uitbreiden van je woning. Al kan de gemeente strengere voorschriften uitvaardigen. Heb je uitbreidingsplannen? Neem dan in eerste instantie contact op met de gemeente voor de definitieve beslissing.

Bouwmethode?

Situatieafhankelijk kan gekozen worden voor een houtskeletbouw of een ‘traditionele’ gemetselde bouw. Beiden bieden zowel voor- als nadelen.

Houtskeletbouw zorgt voor een goede thermische isolatie, is ecologisch een interessante keuze en de opleveringstijd lijkt korter (al start het bouwproces eigenlijk al op het moment dat de onderdelen van de woning in productie gaan. Op het einde van de rit is de opleveringstermijn dus gelijkaardig aan een traditionele bouw).

Een traditionele bouw heeft het voordeel dat het een goede geluidsisolatie heeft in tegenstelling tot een houtskeletbouw waar de akoestiek/geluidsoverdracht vaak meer storend is. Bovendien ben je met een traditionele bouw zeker van een blijvende marktwaarde. Vele gemetselde woningen zijn na 50 jaar nog steeds solide.

Prijs?

Voor een afgewerkte aanbouw reken je gemiddeld op een kostprijs van 1.300 à 1.500 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de situatie, de gekozen materialen en bouwmethode kan dit variëren.

Het goede nieuws? Er zijn verschillende premies waarop je mogelijks recht hebt en die de kostprijs drukken: dak-, vloer- en muurisolatie, hoogrendementsglas, totaalrenovatiebonus en meer.

Uitvoeringstermijn?

Afhankelijk van de grootte van de aanbouw kan dit variëren van enkele weken tot enkele maanden. Door een renovatiecoördinator onder de arm te nemen, die zowel over timing als budget waakt, verkort de uitvoeringstermijn echter aanzienlijk. De renovatiecoördinator zal als centraal aanspreekpunt de planning opmaken en de verschillende vakmannen aansturen. Niets zo vervelend namelijk als het hollen achter verschillende aannemers en vertragingen oplopen omdat één van hen de afspraken niet nakomt.

Niet te vergeten

Is de knoop doorgehakt? Houd er dan rekening mee dat de je woonoppervlakte vergroot en je dit dus dient aan te geven bij het kadaster om een herberekening van het kadastraal inkomen (KI) te krijgen.


Begint het ook bij jou te kriebelen? Homelior helpt je graag verder: van advies tot uitvoering van de werken! Info en contact: www.homelior.be.

-mvh